Родбилдингът с готови бланки. Що е то?

Въдицата е най-важният атрибут на риболовеца. Понякога не обръщаме внимание каква е тя, друг път сме доста капризни спрямо нейните качества. Тези “капризи” произтичат от факта, че освен улавянето на рибата и емоциите свързани с това, риболовът доставя удоволствие и заради екипировката, с която разполагаме. Много често се отделя дoста време в търсене на желаната въдица. Понякога трудно правим избор или изобщо не се решаваме да закупим нещо от конвейра. На даден модел не ни харесват водачите, които са поставени, друга е с по-дълга дръжка отколкото искаме и ред други неща, които ни се струват неподходящи. Дори и въдиците от най-висок ценови клас могат да изглеждат излишно натруфени и да не ни харесат. За да се задоволят изискванията на всеки, много от фирмите производители продават компоненти и бланки за сглобяване на въдици. Процесът на сглобяване на една въдица се нарича родбилдинг и дава възможност на всеки да създаде въдица с автентичен изглед и качества.

Родбилдингът е преди всичко отговор на конкретно изискване на риболовеца към неговото снаряжение. На пример се нуждаете от фина въдица за ултралек риболов, или дълга нимфова пръчка. Това, което масово се предлага на пазара не ви задоволява, защото ви изглежда грубовато, а хубавите модели от водещи брандове са с много висока цена. В такъв случай се снабдявате с качествени бланки, съответния хардуер, и започвате.. Така може да притежавате качествена въдица на определено по-ниска цена от нейният заводски аналог.


Не е ли много трудоемко ? Донякъде, защото за разлика от правенето на бамбукови въдици от лепен бамбук, тук бланките, графит или фибростъкло, се предлагат готови. Все пак са необходими базови познания, инструменти, компоненти и малко сръчност. И не на последно място време и спокойствие.

Какво е къстъм род билдер или custom rodbilding? Освен като лично хоби, това е вид професия и бизнес. Добрите къстъмродбилдери, могат съвсем спокойно да се нарекат творци. Декоративното навиване на конеца или изготвянето на макародържач, та дори и оформянето на корка могат да бъдат сравнени с произведения на изкуството. По-нататък ще стане дума и за всеки един компонент. Една такава въдица е уникална и най-често се персонализира с името на нейния притежател. Тук цената може да бъде многократно над заводската подобна въдица. Стига се и до там, че при някой «майстори» има записвания и ред. Другият тип родбилдери хобаджии, са истински вманиачени и освен, че искат да спестят някой лев от това да си сглобят въдицата, искат и да постигнат най-доброто съотношение цена-качество.

Когато човек при избора си не знае какви са качествата на дадена въдица или бланки, няма достатъчно практика за да определи плюсове и минуси, ползва необятните възможностите на интернет.

Ревютата, блогове, специализирани форуми - днес много от необходимата информация е достъпна. Конкретика лесно би се получила и в някой от световните форуми за родбилдинг.
www.rodbuilding.org
http://www.rodbuildingforum.com
http://fiberglassflyrodders.com
http://ultralightflyfishing.com


Там човек винаги може да научи полезни неща около процеса на родбилдинг, както и да получи ценни съвети. В чуждестраният печат се предлага и съответна литература както и има и тематични списания по родбилдинг.